Besturen van groepen in onze regio zijn van groot belang voor de kwaliteit van en samenhang in de Scoutinggroepen.

Groepsbesturen hechten waarde aan kwaliteit van het besturen en de wijze waarop zij zelf bijdragen aan het floreren van de Scoutinggroep.
En de wendbaarheid van hun groep bij veranderingen in de omgeving.
Om als besturen ervaringen uit te wisselen en nieuwe thema's te bespreken is er een ondersteuningsaanbod.

 

Het seizoen 2022-2023 voor Besturenondersteuning.
 

 

Bestuurscafé’s

Dit café is er om ervaringen uit te wisselen, nieuwe topics met elkaar te bespreken en het netwerk van groep- en regiobestuurders te versterken
We organiseren dit jaar weer bestuurscafé’s op:

  • Maandag 14 november 2022
  • Maandag 6 februari 2023
  • Maandag 17 april 2023 (op de jaarkalender van de Regio staat nog 10 april, maar dat is 2e paasdag)

 

Workshop nieuwe bestuurders

De workshop voor individuele nieuwe bestuurders vindt dit jaar plaats op;

  • Zaterdag 12 november 2022

In deze workshop van één dag voor nieuwe bestuurders, gaan jullie samen aan de slag.
We sparren over de specifieke rol, taken en verantwoordelijkheden van een groepsbestuur aan de hand van praktische en relevante thema’s. Best practices zorgen voor inspirerende verdieping en onderlinge uitwisseling.

Je kunt je aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (onder vermelding van je naam, groep en e-mailadres)

 

Traject Bestuursontwikkeling

Heeft (bijna) jouw hele bestuur nog niet deelgenomen aan de eerdere trajecten ? Dan bieden we dit jaar, op verzoek van een aantal groepsbesturen, weer een programma van vier avonden aan. De meerwaarde van dit programma zit echt in het deelnemen met een aantal medebestuurders uit jouw groepsbestuur. En het kunnen uitwisselen en sparren met andere besturen.

Een drietal  groepsbesturen hebben aangegeven graag aan dit traject te willen deelnemen. We hebben nog ruimte voor andere besturen die dat graag zouden willen. Bespreek het binnen je bestuur en meld je snel aan! We hebben een beperkt aantal plaatsen.

De bijeenkomsten vinden plaats op de volgende vier avonden op een nader te bepalen locatie ergens in onze regio:

  • Maandag 10 oktober en maandag 28 november 2022 
  • Maandag 6 februari en maandag 20 maart 2023

De avonden starten om 19.30 en duren tot 22.00. Vanaf 19.00 /19.15  is er inloop met koffie en thee. 

Aanmelden kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., bij voorkeur per groepsbestuur (onder vermelding van naam bestuurders en e-mailadres). 

 

PROGRAMMA  IN VOGELVLUCHT

Avond 1: De meerwaarde van een bestuur                                                        

Waarom hebben lokale groepen en regio’s eigenlijk een bestuur nodig? Wat voeg je als bestuurder toe aan de Scoutinggroep? Deze eerste avond gaan we in op de positie en rollen van Scoutingbesturen. We kijken ook in de spiegel: wat zijn de gezichten van je eigen bestuur? En we gaan in gesprek over de kwaliteiten die je als ster(k) bestuursteam nodig hebt. 

Avond 2: Hoe organiseren we een Scoutingvereniging                 

Taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden – dat is waar het de tweede bijeenkomst over gaat. Wat doet een bestuur eigenlijk, wat zijn je rechten en plichten als bestuurder? De structuur van de vereniging staat centraal. Met als doel dat je als bestuurder weet waar je aan toe bent, waar je gebruik van kunt maken én waar je op aangesproken wordt

Avond 3: Binden, boeien en groeien                                      

Zonder actieve leden bestaat de vereniging niet. Als bestuur ben je verantwoordelijk voor het werven, inzetten en behouden van vrijwilligers. Dat blijkt in de praktijk nog niet altijd makkelijk te zijn. Vandaar dat we deze derde avond aandacht besteden aan het binden, boeien en groeien van vrijwilligers. Wat is precies de cultuur van je vereniging? Wie voelt zich er thuis, hoe wordt er samengewerkt, hoe gedraag je je als bestuur? 

Avond 4: Op koers: ambitie en strategie bepalen                                           

De laatste bijeenkomst staat in het teken van de toekomst. Hoe houd je als bestuur rekening met snelle veranderingen in de buitenwereld, hoe zorg je dat de stem van leden en deelnemers gehoord wordt? We bespreken hoe je samen met anderen ambities benoemt en bedenkt hoe je die gaat waarmaken. En vervolgens vertaalt in werkplannen. Aan het eind nemen we de tijd om vervolgafspraken te maken. 

 

Regioraad in Neder Veluwe
Het regiobestuur organiseert voor alle kaderleden in de regio minimaal tweemaal per jaar een regioraad, waar alle regioactiviteiten, nieuwe ontwikkelingen, succes-story's en het landelijke beleid van Scouting wordt besproken.

 

Team besturenondersteuning Neder Veluwe

Hans, Jacqueline, Erwin en Anne Marie