Besturen van groepen in onze regio zijn van groot belang voor de kwaliteit van en samenhang in de Scoutinggroepen.

Groepsbesturen hechten waarde aan kwaliteit van het besturen en de wijze waarop zij zelf bijdragen aan het floreren van de Scoutinggroep.
En de wendbaarheid van hun groep bij veranderingen in de omgeving.
Om als besturen ervaringen uit te wisselen en nieuwe thema's te bespreken is er een ondersteuningsaanbod.

 

Het seizoen 2022-2023 voor Besturenondersteuning.
 

 

Bestuurscafé’s

Dit café is er om ervaringen uit te wisselen, nieuwe topics met elkaar te bespreken en het netwerk van groep- en regiobestuurders te versterken
We organiseren dit jaar weer bestuurscafé’s op:

  • Maandag 13 november 2023 in Rhenen
  • Maandag 12 februari 2024
  • Maandag 15 april 2024 

Voor de laatste 2 data (12-2en 15-4) kijken we nog of deze te verschuiven zijn naar een andere dag in die week. Dit n.a.v. van jullie verzoek de cafés niet alleen op maandagen te houden. In de uitnodiging worden thema en de locatie aangekondigd. 

Workshop nieuwe bestuurders

De workshop voor individuele nieuwe bestuurders vindt dit jaar plaats op;

  • Zaterdag 20 januari 2024

In deze workshop van één dag voor nieuwe bestuurders, gaan jullie samen aan de slag. We sparren over de specifieke rol, taken en verantwoordelijkheden van een Scoutinggroepsbestuur aan de hand van praktische en relevante thema’s. Best practices zorgen voor inspirerende verdieping en onderlinge uitwisseling.

Heb jij een suggestie voor een actueel thema, laat ons dat dan gerust weten. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname.

Wil jij deelnemen, stuur dan een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Graag voor 1 december 2023!

 

Traject Bestuursontwikkeling

Heeft (bijna) jouw hele bestuur nog niet deelgenomen aan de eerdere trajecten? Dan bieden we nieuwe bestuursteams, op verzoek van een aantal groepsbesturen, een programma van vier avonden aan. De meerwaarde van dit programma zit in het deelnemen met je team groepsbestuurders. En het kunnen uitwisselen en sparren met andere besturen over cases en opdrachten.

Aanmelden kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., bij voorkeur per groepsbestuur (onder vermelding van naam bestuurders en e-mailadres). 

 

PROGRAMMA  IN VOGELVLUCHT

Avond 1: De meerwaarde van een bestuur                                                        

Waarom hebben lokale groepen en regio’s eigenlijk een bestuur nodig? Wat voeg je als bestuurder toe aan de Scoutinggroep? Deze eerste avond gaan we in op de positie en rollen van Scoutingbesturen. We kijken ook in de spiegel: wat zijn de gezichten van je eigen bestuur? En we gaan in gesprek over de kwaliteiten die je als ster(k) bestuursteam nodig hebt. 

Avond 2: Hoe organiseren we een Scoutingvereniging                 

Taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden – dat is waar het de tweede bijeenkomst over gaat. Wat doet een bestuur eigenlijk, wat zijn je rechten en plichten als bestuurder? De structuur van de vereniging staat centraal. Met als doel dat je als bestuurder weet waar je aan toe bent, waar je gebruik van kunt maken én waar je op aangesproken wordt

Avond 3: Binden, boeien en groeien                                      

Zonder actieve leden bestaat de vereniging niet. Als bestuur ben je verantwoordelijk voor het werven, inzetten en behouden van vrijwilligers. Dat blijkt in de praktijk nog niet altijd makkelijk te zijn. Vandaar dat we deze derde avond aandacht besteden aan het binden, boeien en groeien van vrijwilligers. Wat is precies de cultuur van je vereniging? Wie voelt zich er thuis, hoe wordt er samengewerkt, hoe gedraag je je als bestuur? 

Avond 4: Op koers: ambitie en strategie bepalen                                           

De laatste bijeenkomst staat in het teken van de toekomst. Hoe houd je als bestuur rekening met snelle veranderingen in de buitenwereld, hoe zorg je dat de stem van leden en deelnemers gehoord wordt? We bespreken hoe je samen met anderen ambities benoemt en bedenkt hoe je die gaat waarmaken. En vervolgens vertaalt in werkplannen. Aan het eind nemen we de tijd om vervolgafspraken te maken. 

 

Regioraad in Neder Veluwe

Het regiobestuur organiseert voor kaderleden regioraden, waarin regiobeleid en -activiteiten, ontwikkelingen, succes-story's en het landelijke beleid van Scouting worden besproken.

De beide regioraden staan gepland op

  • 20 november 2023 en 13 mei 2024

 

Team besturenondersteuning Neder Veluwe

Hans, Jacqueline, Erwin en Anne Marie

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.